Generalsekreterare Kofi Annans budskap
på årsdagen för attacken på FN-högkvarteret i Baghdad
den 19 augusti 2004


 

Det som hände i Baghdad för precis ett år sedan var en personlig tragedi, framför allt för familjer och närstående till de 22 människor som dog och till de som blev svårt skadade fysiskt eller psykiskt. Det var också en personlig tragedi för oss alla. För att vi förlorade nära vänner och kollegor och för att attacken var direkt riktad mot FN som vi har vigt våra liv åt. Vi har alla kämpat, och kämpar fortfarande, med att komma över den chocken.

FN-familjen är inte främmande för våld och hot och vi har sörjt förlusten av hundratals kollegor genom åren. Men attacken på Canal Hotel ställde oss ansikte mot ansikte med detta på ett nytt och mer skrämmande sätt – vi FN-tjänstemän har blivit ett av huvudmålen för politiskt våld. Vi brottas nu med svåra och grundläggande frågor. Vårt arbete är att kunna nå ut till världens folk, och de måste kunna nå oss. Hur ska vi balansera detta behov av öppenhet med säkerhet i dagens värld? Hur ska vi kunna arbeta på platser där många människor vill ha och förväntar hjälp från oss – och detta inkluderar säkerhetsrådet – men där några är beslutna att förhindra vårt arbete till varje pris? Bevittnar vi en trend eller en tragisk fas som kommer att ebba ut?

Våra fallna kollegors familjer, närstående och de överlevande och skadade den förskräckliga dagen har alla visat en extraordinär styrka och mod för att ta sig igenom det gångna året. Deras prövning fortsätter och FN-familjen kommer att stötta dem i deras sorg och lidande. Min egen vånda, modfälldhet och känsla av förlust har varit svår, inte bara som en vän utan även som den som ytterst är ansvarig för FN-anställdas välgång och säkerhet. Jag ber också att de ansvariga skall ställas till svars för detta kallblodiga mord och inte gå ostraffade, hur lång tid det än må ta.

Låt oss på denna ledsamma minnesdag hedra offren och låt oss uttrycka vår medkänsla och solidaritet med alla sörjande.

* *** *

Minnesstund i Bryssel på årsdagen för attacken på FN-högkvarteret i Baghdad den 19 augusti 2004

Läs mer om hur FN uppmärksammar årsdagen för attacken på FN-högkvarteret i Baghdad den 19 augusti 2004


Startsida Tillbaka