En dag i generalsekreterarens liv


På ett möte med skolelever i FN:s högkvarter blev generalsekreterare Kofi Annan tillfrågad om vad han egentligen gör i FN. Så här svarade han:

- Det är väldigt svårt att svara på den frågan. Det bästa sättet att svara är kanske att gå igenom en av mina arbetsdagar. Vad gjorde jag igår? Igår hade jag dagen före precis kommit tillbaka från Indien, Italien och Tyskland. Jag gick till kontoret och träffade staben för att diskutera några av de problem som uppstått när jag varit borta. Några av sakerna hade vi redan diskuterar på telefon och fax medan jag var i Europa, så att jag kunde fatta viktiga beslut.

20.jpg (6807 bytes)
Generalsekreterare Kofi Annan och hans fru besöker ett flyktingläger i Makedonien.

Igår var det stora problem i den demokratiska republiken Kongo. Ca 100 000 flyktingar befann sig i en väldigt svår situation och behövde mat och hjälp. Vi hade mat till dem men kunde inte nå dem för att de som slåss i landet inte ville låta hjälparbetarna komma fram med den. De flesta flyktingarna var kvinnor och barn. Ni har kanske sett reportage om det på TV – alla är hungriga och magra. Vi har försökt att övertala de som kontrollerar området i östra Zaire att låta FN och frivilligorganisationerna och hjälparbetarna föra in mat. Men det gick de inte med på. Så jag vände mig till säkerhetsrådet för att diskutera problemet där och begära hjälp för att utöva påtryckningar på dem som har makten i Zaire. Därefter talade jag med TV-stationerna och med pressen Jag berättade att de styrande låter människorna hungra och att något måste göras. Sedan åt jag arbetslunch med några ambassadörer för att diskutera andra problem.

På eftermiddagen hade jag ett möte med alla avdelningscheferna, alla under-generalsekreterare, chefen för FN:s utvecklingsprogram (UNDP), cheferna för FN:s barnfond (UNICEF), FN:s befolkningsfond (UNFPA), för att diskutera vårt arbete. Efter det hade jag ännu en rad diskussioner och tog några beslut om situationen i New York och runt om i världen. Det var inte allt. I slutet av dagen var jag tvungen att gå på en arbetsmiddag och fortsätta arbeta till runt 23-tiden på kvällen. Sedan gick jag hem och kom i säng vid midnatt. När jag vaknade i morse var jag tvungen att ringa några samtal till platser runt om i världen innan jag kom hit för att fortsätta mitt arbete. Så här är nästan alla mina dagar.UNIC Logo
Tillbaka  Startsida  Upp