DE FORENTE NASJONER
GENERALSEKRETÆREN

BUDSKAP PÅ DEN INTERNASJONALE MINNEDAGEN FOR OFRENE FOR HOLOCAUST
27. januar 2006

I dag markerer De forente nasjoner den internasjonale minnedagen for ofrene for Holocaust, som heretter vil bli en årlig seremoni.

Det er umulig å endre fortidens tragedie, men jødeutryddelsen må huskes med skrekk og gru for all fremtid.

Bare ved å minnes fortiden kan vi gi en passende hyllest til ofrene. Millioner av uskyldige jøder og andre minoritetsmedlemmer ble drept på de mest barbariske måter det er mulig å forestille seg. Vi må aldri glemme disse menn, kvinner og barn, ei deres lidelser.

Minnedagen er en nødvendig motpæl mot de som hevder at jødeutryddelsen aldri fant sted, eller har blitt overdrevet. Fornektelsen av Holocaust er trangsynt. Slike falske påstander må benektes uansett når, hvor, og fra hvem. Å minnes er også en viktig sikring for fremtiden. Avgrunnen som ble nådd i Nazi-dødsleirene startet med hat, fordommer og antisemittisme. Gjenkallelse av jødeutryddelsens begynnelse kan minne oss på å være på utkikk etter faresignaler i dagens samfunn.

Mens Holocaust trer lengre og lengre tilbake i tid, og antallet overlevende minsker, er det opp til den nålevende generasjonen å bringe fakkelen videre for ikke å glemme grusomhetene, samt å sørge for opprettholdelsen av menneskeverdet.

De forente nasjoner ble grunnlagt som en reaksjon på avskyelighetene under 2. verdenskrig. Likevel har det internasjonale samfunnet lidt nederlag ved ikke å reagere på betydelige ugjerninger rundt omkring i verden. I de senere årene har vi imidlertid tatt skritt mot en forbedring på dette området, blant annet ved å etablere den internasjonale straffedomstolen (ICC), og ved å bli enige om et kolletivt ansvar for beskyttelse.

Denne internasjonale minnedagen har temaet ”aldri å glemme”. La oss derfor i denne ånden love å gjøre en enda større innsats for å forhindre folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

* * *

 
 TilbakeForsiden