Agenda
UNDP RAPPORT OVER MENSELIJKE ONTWIKKELING 2004: “Culturele vrijheid in de diverse wereld van vandaag”
   

15 juli, 2004 - IPC, Résidence Palace,
Wetstraat 155 te 1000 Brussel

 

Lancering van het Rapport over Menselijke Ontwikkeling 2004 in aanwezigheid van Prins Filip en Prinses Mathilde van België, UNDP-Bestuurder (United Nations Development Program) Mark Malloch Brown, Directeur en Hoofdredacteur van het rapport Sakiko Fukuda-Parr, Belgisch Eerste Minister Guy Verhofstadt en Belgisch Minister van Ontwikkelingssamenwerking MarcVerwilghen.

 

   
Samenvatting: Rapport over Menselijke Ontwikkeling 2004
Media Advisory *
UNDP website *
   
   
Photo: RUNIC
 

In de complexe wereld van vandaag hebben twee derde van de landen minderheidsgroepen die op zijn minst 10% van de bevolking uitmaken. Bijna een miljard mensen behoort tot groepen die te maken krijgen met één of andere vorm van uitsluiting. Eerbied voor de diversiteit is een dringende politieke kwestie geworden: of het nu gaat om een land als België dat een grote en steeds groeiende groep immigranten telt, Bosnië-Herzegovina en zijn etnische diversiteit of Afghanistan en Irak waar de religieuze en taalkundige scheidingen een immense uitdaging vormen voor de regeringsvorming.

 
Photo: RUNIC

Het Rapport over Menselijke Ontwikkeling 2004 werpt een nieuwe blik op deze problemen aan de hand van treffende voorbeelden van tal van beleidsbenaderingen in verschillende landen van de wereld. Culturele vrijheid is een nieuwe absolute vereiste: de auteurs van het Rapport tonen aan dat de kost oneindig hoger zal zijn als we de toenemende macht van identiteitsbeperkende benaderingen blijven ontkennen dan als we, in deze tijden van snelle mondialisering en democratie, de diversiteit erkennen en respecteren.

   

.

Het Rapport over Menselijke Ontwikkeling maakt ook jaarlijks een ranglijst op van de landen, in functie van hun niveau van menselijke ontwikkeling. Dit jaar wijst het klassement op een indrukwekkende terugval in het inkomen en de levensverwachting, en dit door de HIV/AIDS-epidemie en meer bepaald in sub-Sahara Afrika.

 
Photo: RUNIC
Photo: RUNIC
* engels
 
Terug  Home