Nansen-Vluchtelingenprijs 2005 toegekend aan "Engel van Burundi" Marguerite Barankitse. De Nansen-prijs zal op 22 juni officieel worden uitgereikt tijdens een ceremonie in Brussel ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag.

Genève / Bujumbura / Brussel - 29 april 2005 - De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft vandaag aangekondigd dat de Nansen-vluchtelingenprijs voor 2005 zal worden toegekend aan mevrouw Marguerite Barankitse. De afgelopen twaalf jaar heeft Marguerite Barankitse, ook bekend als "de Engel van Burundi", meer dan 10.000 kinderen van verschillende etnische groepen geholpen die getroffen waren door de burgeroorlogen in Burundi en andere landen in de regio.

Het Comité voor de Nansen-vluchtelingenprijs koos de Burundese hulpverlener en directeur van de organisatie "Maison Shalom" als eerbetoon aan haar onvermoeibare werk met alleenstaande kinderen wier levens zijn verwoest door oorlog en aids.

De Nansen-vluchtelingenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen en organisaties die zich hebben onderscheiden door hun inzet voor vluchtelingen.

"Maggie" Barankitse, lerares van beroep, heeft tijdens een van de bloedbaden die Burundi in 1993 teisterden 25 kinderen het leven gered. Kort na het uitbreken van de burgeroorlog in oktober van dat jaar zette zij "Maison Shalom" op in Ruyigi, een van de armste provincies van het land. Dit opvanghuis biedt onderdak, medische zorg en onderwijs aan ontheemde en alleenstaande kinderen, onder wie ook vluchtelingen en teruggekeerde vluchtelingen. Sindsdien heeft ze nog eens drie kinderopvanghuizen opgezet en meer dan 10.000 kinderen van uiteenlopende etnische groepen en nationaliteiten geholpen. De meesten van hen hebben zelf gruweldaden meegemaakt of ondergaan.

Ondanks bedreigingen voor haar eigen veiligheid heeft mevrouw Barankitse haar werk voor vrede en verzoening voortgezet. Maison Shalom biedt een groot aantal projecten voor kinderen in nood: activiteiten om inkomsten te genereren, gezondheidszorg, aids- en hiv-preventie, psycho-sociale ondersteuning, familiehereniging, hulp voor seksueel misbruikte jongeren en vredeseducatie. Momenteel staat haar organisatie vluchtelingenvrouwen en -kinderen bij die na een jarenlange ballingschap in Tanzania naar Burundi terugkeren om hun leven opnieuw op te bouwen.

Het werk van mevrouw Barankitse is wijd en zijd erkend. In 2004 ontving ze in Middelburg (Nederland) de "Four Freedoms Award" van het Franklin and Eleanor Roosevelt Institute. Datzelfde jaar eerde de in de VS gevestigde Women's Commission for Refugee Women and Children haar met de "Voices of Courage"-prijs.

De Nansen-vluchtelingenprijs werd in 1954 ingesteld en is genoemd naar Fridtjof Nansen, de beroemde Noorse poolreiziger en de eerste hoge internationale functionaris voor vluchtelingen. Eerder is de prijs toegekend aan Eleanor Roosevelt, koning Juan Carlos I van Spanje, koningin Juliana van Nederland, Artsen zonder Grenzen en president Mwalimu Julius Nyerere van Tanzania. Vorig jaar ging de prijs naar het Mensenrechtencentrum Memorial, een Russische non-gouvernementele organisatie die tienduizenden vluchtelingen en ontheemden in de Russische Federatie heeft geholpen.

Aan de prijs is een bedrag van 100.000 dollar verbonden voor een door de laureaat gekozen vluchtelingenproject. De Nansen-prijs zal op 22 juni officieel worden uitgereikt tijdens een ceremonie in Brussel ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag.

Voor meer informatie:
Diederik Kramers, woordvoerder
UNHCR Benelux & Europese instellingen, Brussel
tel: 0(0-32-)2-6271739

Voor meer informatie over de Nansen-vluchtelingenprijs:
http://www.unhcr.ch/nansen/Nansen_Award.html

Voor meer informatie over mevrouw Barankitse:
http://www.maison-des-anges.org

* *** *

 
Homepage Terug