ETUSIVU
RUNIC 
YK - ETUSIVU
Somalia: Sodan runteleman maan hauraat askeleet rauhaan
Vaikea epäkohta naisten terveydenhuollossa
Pohjois-Uganda: Jatkuvaa tarkkailua vaativa humanitaarinen kriisi
Sierra Leone rakentaa tulevaisuuttaan kovan työn kautta saavutetun rauhan varaan
Muutoksen voima: Ihmisoikeusinstituutioiden nousu
Kamerun: Maanviljelijät pimennossa
Hurrikaanin tuhoama saari: Grenada yrittää nousta jaloilleen hävityksen jälkeen
Suljettujen ovien takana: Naisiin kohdistuva väkivalta
Varteenotettava vaihtoehto: Laittomien huumeiden kitkeminen kehitysprojektien avulla
Ympäristö ja terveys: Uusia näkökulmia infektiotautien leviämiseen

Somalia: Sodan runteleman maan hauraat askeleet rauhaan


Somalialla on paras mahdollisuus viiteentoista vuoteen saavuttaa rauha nyt, kun rauhanprosessi on edennyt uuteen ratkaisevaan vaiheeseen, ja kun YK on valmis lisäämään humanitaarista apuaan. Vallitsevan turvattomuuden takia rauhan saavuttaminen on yhä vaikeampaa, sillä tiedotusvälineet pysyttelevät maasta loitolla.

Tilanne

Luhistuneen valtion symboli Somalia oli vielä kymmenen vuotta sitten median huomion keskipisteessä. Vaikka Somalia on nyt suuren haasteen edessä, se ei ole päässyt julkisuuden valokeilaan viime aikoina. Meneillään olevat rauhanneuvottelut ovat 1990-luvun jälkeen merkittävin yritys jälleenrakentaa valtio, jossa vallitsee rauha. Maanpaossa toimiva hallitus, joka muodostettiin taistelevien osapuolten yhteisessä kansallisessa konferenssissa, yrittää vakiinnuttaa asemansa Keniasta käsin. Aseiden vientikiellon rikkominen ja ryhmien välisen väkivallan jatkuminen ovat kuitenkin lisänneet maan epävakautta, joka on merkittävä este rauhan saavuttamiselle.

Epävakaus on pitänyt kansainväliset tiedotusvälineet loitolla aikana, jolloin maan tilanteen tulisi olla median huomion kohteena. Taistelevien osapuolten tulisi huomata olevansa maailman huomion keskipisteessä. Julkisuuden myötä voitaisiin saada lisää humanitaarista apua maahan, joka kärsii kuivuudesta ja nälänhädästä sekä Intian valtameren rannikolla sekä kylissä kuolemia ja vaurioita aiheuttaneen tsunamin tuhoista. Samaan aikaan YK jakaa parhaansa mukaan humanitaarista apua ja kehitysapua. Lisäksi se valmistelee tehostettua poliittista länsäoloa, joka tukee rauhanneuvotteluja ja toimivan hallituksen muodostamista Somaliaan. Turvallisuusneuvosto on väliaikaisen kansallisen hallituksen perustamisen kannalla ja kehottaa kansainvälistä yhteisöä antamaan maalle poliittista ja taloudellista tukea.

Tausta

  • Somalia on ainoa valtio, jonka lähihistoriassa on ollut yhtä pitkään jatkunut sekasorto.
  • Kiertäessään maata väliaikaisen kansallisen hallituksen johtajat otettiin hyvin vastaan, mutta he eivät uskaltaneet mennä pääkaupunkiin Mogadishuun, joka on edelleen aseistettujen ryhmien hallinnassa.
  • Somalialaiset kärsivät toistuvista heimojen välisistä konflikteista ja kuivuudesta. Somaliassa elää 400 000 maansisäistä pakolaista ja 800 000 paluumuuttajaa.
  • Vaikka viime aikojen sateet ovat tuoneet helpotusta, neljä peräkkäistä vuotta kuivuutta on johtanut karjakannan pienenemiseen, elinkeinokriisiin, velkaantumiseen ja taloudelliseen pysähtyneisyyteen.
  • Somalia kuuluu maihin, joilla on suurimmat kuolleisuus- ja aliravitsemusluvuissa inhimillisen kehityksen indikaattorissa.
  • YK:n viranomaisten mukaan ensijalla on veden, saniteetti-, terveydenhuolto- ja koulutuspalveluiden toimittaminen hauraimmille ryhmille, kuten maansisäisille pakolaisille, paluumuuttajille ja vähemmistöille, joita on 20% väestöstä.

LISÄTIETOA:

UN Political Office for Somalia, Nairobi: Babafemi Badejo, Officer-in-Charge, Tel: (tie line): +1 212 963 3085 or 3096; +254 2 622 695; E-mail: babafemi.badejo@unon.org
UN Department of Political Affairs (DPA): Haile Menkerios, Director, Africa I Division, Tel: +1 212 963 0239, E-mail: menkeriosh@un.org; Rehana Ahmad-Haque, Desk Officer for Somalia, Tel: +1 212 963 2502, E-mail: haque@un.org
UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA): Stephanie Bunker, Spokesperson (New York),Tel: +1 917 367 5126, E-mail: bunker@un.org; Amanda Di Lorenzo, Public Information Officer (Somalia), Tel: +254 734 210102, E-mail: dilorenzoa@un.org

LINKKEJÄ:
UN News Service: http://www.un.org/news
ReliefWeb : http://www.reliefweb.int.