ETUSIVU
RUNIC 
YK - ETUSIVU
Somalia: Sodan runteleman maan hauraat askeleet rauhaan
Vaikea epäkohta naisten terveydenhuollossa
Pohjois-Uganda: Jatkuvaa tarkkailua vaativa humanitaarinen kriisi
Sierra Leone rakentaa tulevaisuuttaan kovan työn kautta saavutetun rauhan varaan
Muutoksen voima: Ihmisoikeusinstituutioiden nousu
Kamerun: Maanviljelijät pimennossa
Hurrikaanin tuhoama saari: Grenada yrittää nousta jaloilleen hävityksen jälkeen
Suljettujen ovien takana: Naisiin kohdistuva väkivalta
Varteenotettava vaihtoehto: Laittomien huumeiden kitkeminen kehitysprojektien avulla
Ympäristö ja terveys: Uusia näkökulmia infektiotautien leviämiseen

Sierra Leone rakentaa tulevaisuuttaan kovan työn kautta saavutetun rauhan varaan


YK:n rauhanturvaajat ovat saaneet konfliktin loppumaan, riisuneet aseista tuhansia taistelijoita, vapauttaneet tuhansia lapsisotilaita ja toimineet tarkkailijoina demokraattisissa vaaleissa. Mutta nyt he ovat lähdössä maasta, ja maailman tulee edelleen auttaa Sierra Leonea voittamaan haasteet, jotka uhkaavat sen haurasta rauhaa.

Tilanne

YK:n rauhanturvaajat ovat lähdössä Sierra Leonesta viiden vuoden jälkeen. Vuosien aikana maahan on saatu rauha ja toiveet paremmasta tulevaisuudesta ovat heränneet. Vaikka tiedotusvälineiden huomio on siirtynyt toisiin kriiseihin, maailman tulee edelleen auttaa Sierra Leonea ratkaisemaan monia ongelmia.

YK:n valvontajoukot, jotka aloittivat työnsä brutaalin siviilikonfliktin jälkimainingeissa Sierra Leonessa, ovat olleet huomattava menestys. Konfliktissa kuoli 75 000 ihmistä ja monet loukkaantuivat. YK riisui yli 72 500 taistelijaa aseista, mukaan lukien noin 20 000 lapsisotilasta. Lisäksi se johti maan kohti rauhaa ja auttoi uuden kansallisen hallituksen muodostamisessa. YK on työskennellyt maan timanttikaupan säätelyn parantamiseksi. Säätelystä hyötyy koko maa, sillä timanttikauppa on ollut konfliktin käyttövoima. Sierra Leone on kuitenkin edelleen maailman köyhimpiä maita, ja YK:n tukema rauha maassa on epävakaa. Maan rajavalvonta on heikkoa ja Sierra Leonea ympäröivät alueet epävakaita ja maata vaivaa työttömyys. Lisäksi suuri joukko entisiä taistelijoita on valmis tarttumaan uudelleen aseisiin.

Tausta

  • Viimeiset rauhanturvaajat lähtevät maasta joulukuuhun 2005 mennessä. Enimmillään Sierra Leonessa oli 17 500 YK:n rauhanturvaajaa. Rauhanturvaajat pitivät rauhaa yllä, kun uutta hallitusta muodostettiin. YK:n siviilityöntekijät riisuivat taistelijoita aseista, valvoivat demokraattisia vaaleja ja sijoittivat uudelleen tuhansia pakolaisia.
  • Rauha ei voi olla pysyvää ilman oikeutta: YK:n Sierra Leoneen perustama erityistuomioistuin aloitti sotarikosoikeudenkäynnit kolmeatoista syytettyä vastaan vuonna 2004. Totuus- ja sovittelukomissio sai työnsä päätökseen ja suositteli sotakorvausten maksamista sodan uhreille sekä erimielisyyksien sovittelemista.
  • Sierraleonelaiset pelkäävät, että YK:n operaation päättyminen rikkoo epävakaan rauhan ja antaa sotarikoksista tuomituiden tukijoille syyn aiheuttaa ongelmia.
  • Rajariita väkivallan partaalla horjuvan naapurimaan Guinean kanssa saattaa uhata Sierra Leonen vakautta, jos erimielisyyttä ei ratkaista ajoissa. Ulkoinen turvallisuus ei ole taattu, jos armeija on heikosti varusteltu ja koulutettu.
  • Sierra Leone kärsii työttömyydestä, joka on hälyyttävää etenkin nuorten keskuudessa, jotka muodostavat valtaosan väestöstä. Luonnovarojen, mukaan lukien timanttivarojen, huono hoito ja hallinta sattaa aiheuttaa konfliktin köyhien määrän kasvaessa.

LISÄTIETOA:

United Nations Mission in Sierra Leone (UNAMSIL): Sheila Dallas, Officer-in-Charge, Public Information Section, Tel: +1 212 963 9588, ext. 6583, E-mail: dallas@un.org; Daniel Adekera, Spokesman, Tel: +1 212 963 6588, ext. 6817, E-mail: adekera@un.org
United Nations Department of Peacekeeping Operations:
Nick Birnback, External Relations/Media Affairs Officer, Tel: +1 917 367 5044, E-mail: birnbackn@un.org
United Nations Department of Public Information:
Susan Manuel, Chief, Peace and Security Section, Tel: +1 212 963 1262, E-mail: manuels@un.org
Sierra Leone Special Court:
Allison Cooper, Chief, Press and Public Affairs, Tel: +39 083 1257 034; +1 212 963 9915 x1787034, Mobile: +232 76 655 237, Fax: +39 0831 257001,
E-mail: coopera@un.org; SCSL-pressoffice@un.org
United Nations Development Programme (UNDP):
Cassandra Waldon, Communications Specialist, English- and Portuguese-speaking Africa (New York), Tel: +1 212 906 6499, E-mail: cassandra.waldon@undp.org
Peter Ngu-Tayong, Communications and External Relations Specialist (Sierra Leone), Tel: +232 76 865691, E-mail: peter.ngu.tayong@undp.org; Zoe Dugal, Information Officer for UNDP’s Arms for Development initiative (Sierra Leone), Tel: +232 76 662290, E-mail: dugal@undpafd.org

LINKKEJÄ:

United Nations Mission in Sierra Leone (UNAMSIL): http://www.un.org/Depts/dpko/missions/unamsil/
UN Country Team in Sierra Leone: http://www.daco-sl.org/encyclopedia2004/1_coord/1_6nct.htm
Special Court for Sierra Leone: http://www.sc-sl.org/
UN News Service: www.un.org/news
United Nations Development Programme (UNDP): http://www.sl.undp.org/