ETUSIVU
RUNIC 
YK - ETUSIVU
Somalia: Sodan runteleman maan hauraat askeleet rauhaan
Vaikea epäkohta naisten terveydenhuollossa
Pohjois-Uganda: Jatkuvaa tarkkailua vaativa humanitaarinen kriisi
Sierra Leone rakentaa tulevaisuuttaan kovan työn kautta saavutetun rauhan varaan
Muutoksen voima: Ihmisoikeusinstituutioiden nousu
Kamerun: Maanviljelijät pimennossa
Hurrikaanin tuhoama saari: Grenada yrittää nousta jaloilleen hävityksen jälkeen
Suljettujen ovien takana: Naisiin kohdistuva väkivalta
Varteenotettava vaihtoehto: Laittomien huumeiden kitkeminen kehitysprojektien avulla
Ympäristö ja terveys: Uusia näkökulmia infektiotautien leviämiseen

Hurrikaanin tuhoama saari: Grenada yrittää nousta jaloilleen hävityksen jälkeen


Kyse ei ole vain rahasta. Kolme kuukautta ennen kuin tsunami nousi maailman tiedotusvälineiden otsikoihin hurrikaani Ivan pyyhkäisi Grenadan paratiisisaaren yli. Saari sai avokätisiä lahjoituksia, mutta seitsemän kuukauden jälkeen valtaosa maan asutuksesta on edellen raunioina. Grenadan tapaus on osoitus siitä, että kansainvälisen yhteisön täytyy tukea pitkäjänteisesti katastrofista toipuvaa aluetta.

Tilanne

Pieni Karibianmeren saari Grenada sijaistee valtamerien päässä viime joulukuun tsunamialueesta. Grenada on elävä todiste siitä, miten vaikeaa on käyttää kansainvälinen avustus katastrofista toipumiseen ja jälleenrakentamiseen. Syyskuussa 2004 hurrikaani Ivan pyyhkäisi Karibianmeren yli ja tuhosi 80% Grenadan infrastruktuurista sekä tärkeät elinkeinot maustetuotannon ja turismin. Saari sai avokätisiä lahjoituksia onnettomuuden jälkeen, jossa kuoli 39 ihmistä 103 000 ihmisen pienestä kansasta ja joka tuhosi 90% maan 28 000 kodista. Seitsemän kuukauden jälkeen ”maustesaari”, joka oli tunnettu muskotin, kanelin, inkiväärin ja neilikan tuottaja, kamppailee edelleen noustakseen jaloilleen.

Ivan kaatoi suuren osan saaren muskottipuista. Grenada oli maailman toiseksi suurin muskotin tuottajamaa. Vaikka risteilylaivat ovat palanneet saarelle, monien laivoilla työskentelevien pitää korjata hurrikaanin tuhoama kotinsa. YK:n kehitysohjelman koordinoijan Michelle Gyles-McDonnough’n mukaan jälleenrakennusprosessi on ollut ”hyvin, hyvin hidas”. ”Tekninen kapasiteetti jo ennen hurrikaania oli joillain sektoreilla heikkoa, mutta edistys on kokenut kovan takaiskun. Nyt meidän täytyy rakentaa uudelleen perusjärjestelmiä siihen pisteeseen, että voimme jatkaa eteenpäin.”

Grenadan tilanne on samankaltainen Iranissa sijaitsevassa Bamin kaupungissa, joka yrittää toipua vuoden 2003 maanjäristyksestä. Molemmissa tapauksissa on selvää, että katastrofista toipuminen vaatii aikaa ja pitkäjänteistä tukea kansainväliseltä yhteisöltä.

Tausta

  • Grenadassa on tavoitteena tuhannen kodin jälleenrakentaminen vuonna 2005. Maaliskuussa rakennettiin vain 23 kotia valtion avustuksella ja 50 kodin rakentaminen oli vielä kesken. Arviolta 10 000 kotia täytyy rakentaa julkisin varoin.
  • Katastrofi jätti jälkensä tuhansiin ihmisiin. Ihmisten psykologisten traumojen hoitaminen on tärkeä osa toipumisprosessia. Valtio on yrittänyt tarttua ongelmaan käynnistämällä kansallisen hyvinvointiohjelman.
  • Koulutussektorin kehittyminen on yksi positiivisia kehityssuuntia. Koulutus on toipumassa saatuaan suhteellisen paljon rahoitusta ja huomiota kansainväliseltä yhteisöltä. Kaikki koulut ovat avanneet uudelleen ovensa, vaikka jotkut toimivat vuoroittain. Monet rakennukset on korjattu ainakin väliaikaisesti.

LISÄTIETOA:

UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA):
Gerard Gomez, Regional Disaster Response Advisor (Panama), Tel: +507 317 1748, E-mail: gomezg@un.org
United Nations Development Programme (UNDP):
Theo Gittens, Communications Officer (New York), Tel: +1 212 906 5013, E-mail: thomas.gittens@undp.org; Michelle Gyles-McDonnough, Coordinator, UNDP Liaison Office, St. George's, Grenada, Tel: +473 439 5599, E-mail: michelle.gyles.mcdonnough@undp.org

LINKKEJÄ:

UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA):
http://www.un.org/depts/ocha/cap/grenada.html
United Nations Development Programme (UNDP):
http://www.undp.org/bcpr/disred/english/regions/latinamerica/grenada.htm#news
Relief Web: www.reliefweb.int