ETUSIVU
RUNIC 
YK - ETUSIVU
Somalia: Sodan runteleman maan hauraat askeleet rauhaan
Vaikea epäkohta naisten terveydenhuollossa
Pohjois-Uganda: Jatkuvaa tarkkailua vaativa humanitaarinen kriisi
Sierra Leone rakentaa tulevaisuuttaan kovan työn kautta saavutetun rauhan varaan
Muutoksen voima: Ihmisoikeusinstituutioiden nousu
Kamerun: Maanviljelijät pimennossa
Hurrikaanin tuhoama saari: Grenada yrittää nousta jaloilleen hävityksen jälkeen
Suljettujen ovien takana: Naisiin kohdistuva väkivalta
Varteenotettava vaihtoehto: Laittomien huumeiden kitkeminen kehitysprojektien avulla
Ympäristö ja terveys: Uusia näkökulmia infektiotautien leviämiseen

Vaikea epäkohta naisten terveydenhuollossa


Pieni kampanja synnytyksestä aiheutuvien vammojen estämiseksi saattaisi pelastaa kymmeniä tuhansia naisia vuosittain obstetric fistula -vauriolta, joka aiheuttaa vakavia terveysongelmia sekä sosiaalista syrjäytymistä.

Tilanne

“Olisin mieluummin sokea kuin kärsisin fistulasta, koska sokeana saisin sentään muilta apua”, eräs nuori nainen sanoi. Fistula on useille länsimaisille vieras käsite. Fistula on täysin estettävissä oleva lääketieteellinen vaurio, joka johtuu riittämättömästä akuutista hoidosta synnytyksen aikana ja hoidon puutteesta aiheutuneista komplikaatiosta. Fistula johtaa krooniseen pidätyskyvyttömyyteen ja saattaa aiheuttaa munuaisvaurion tai jopa kuoleman. Osa naisista menettää kykynsä kävellä, koska fistula voi vaurioittaa jalkojen hermoja. 95 prosenttia vauvoista kuolee. Ilman hoitoa työn ja perhe-elämän jatkaminen vaikeutuu. Fistulasta kärsivien naisten yhteisöt ja perheet hylkäävät heidät. Useat aloittavat kerjäämisen selvitäkseen hengissä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n arvioiden mukaan yli kaksi miljoonaa naista kärsii fistulasta kehitysmaissa, ja lisäksi uusia tapauksia todetaan 50 000–100 000 vuodessa. Lääkärien mukaan fistula voitaisiin estää, jos nuoret tytöt menisivät naimisiin ja synnyttäisivät myöhemmin, jos he saisivat riittävää terveydenhoitoa raskauden aikana ja akuuttia hoitoa komplikaatiotapauksissa. Kehitysmaissa vain 58%:lla naisista on kätilö tai lääkäri mukana synnytyksessä ja vain 40% synnyttää sairaalassa tai terveyskeskuksessa.

YK:n väestörahasto UNFPA:n pääjohtajan Thoraya Ahmed Obaidin mukaan fistula on kaksinkertainen kärsimys naisille, koska he menettävät lapsensa ja ihmisarvonsa. Hänen mukaan ”UNFPA toivoo, että maailmanlaajuisen kampanjan myötä fistulasta tulee yhtä harvinainen Afrikassa ja Aasiassa kuin muualla maailmassa.”

Tausta

  • Suurin riskiryhmä on maaseudulla asuvat naiset, joiden on vaikea saada terveydenhuoltoa.
  • UNFPA:n sekä sen kumppanien kaksi vuotta sitten aloittama maailmanlaajuinen Fistula-kampanja voi auttaa vain osittain noin kolmeakymmentä maata, joista suuri osa sijaitsee Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa.
  • Fistulasta kärsivän naisten terveyden ja ihmisarvon palauttaminen maksaa vain 300 dollaria, mutta summa on liian suuri maksettavaksi maissa, joissa yhden ihmisen vuositulot ovat huomattavasti alle tuon summan.
  • Helmikuussa 2005 kampanja ja Nigerian hallitus tukivat 545 naiselle kahden viikon aikana tehtyjä korjaavia leikkauksia. Nigeriassa saattaa olla jopa 800 000 fistulasta kärsivää naista.
  • Fistula-leikkauksen onnistumisprosentti voi olla jopa 90%.
  • Synnytyskuolemia ja -loukkaantumisia voitaisiin vähentää ainakin viidenneksellä, jos kehitysmaissa olisi riittävästi perhesuunnittelupalveluita tarjolla.
  • Kehittyneen synnytysopin ansiosta Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ei enää esiinny fistulaa.

LISÄTIETOA:

United Nations Population Fund (UNFPA): Micol Zarb (New York), Media Officer,
Tel: +1 212 297 5042, E-mail: zarb@unfpa.org

LINKKEJÄ:
Campaign to End Fistula website
http://www.endfistula.org
Press Releases and Feature Stories
http://www.endfistula.org/news_features.htm
http://www.endfistula.org/fortnight/stories.htm
Video Clips
http://www.endfistula.org/fortnight/videos.htm
Photos
http://www.endfistula.org/photo_gallery.htm
Country Profiles
http://www.endfistula.org/countries.htm
FAQ on Fistula
http://www.endfistula.org/q_a.htm