ETUSIVU
RUNIC 
YK - ETUSIVU
Somalia: Sodan runteleman maan hauraat askeleet rauhaan
Vaikea epäkohta naisten terveydenhuollossa
Pohjois-Uganda: Jatkuvaa tarkkailua vaativa humanitaarinen kriisi
Sierra Leone rakentaa tulevaisuuttaan kovan työn kautta saavutetun rauhan varaan
Muutoksen voima: Ihmisoikeusinstituutioiden nousu
Kamerun: Maanviljelijät pimennossa
Hurrikaanin tuhoama saari: Grenada yrittää nousta jaloilleen hävityksen jälkeen
Suljettujen ovien takana: Naisiin kohdistuva väkivalta
Varteenotettava vaihtoehto: Laittomien huumeiden kitkeminen kehitysprojektien avulla
Ympäristö ja terveys: Uusia näkökulmia infektiotautien leviämiseen

Ympäristö ja terveys: Uusia näkökulmia infektiotautien leviämiseen


Tiedemiehet ovat löytäneet jälleen yhden hyvän syyn suojella ympäristöä. He ovat luetteloineet infektiotauteja, jotka menestyvät paikoissa, joissa luonnollinen kasvusto on muuttunut tai huonontunut metsänhakkuun, teiden tai patojen rakentamisen tai kaupunkiasutuksen laajenemisen takia.

Tilanne

Ihmisen toiminnan vaikutukset ympäristöön ovat moninaiset ja hyvin tunnetut. Asiantuntijat ovat
todenneet, että ihmisten toiminnalla on suora vaikutus myös ihmisten terveyteen. YK:n ympäristöohjelma UNEP varoittaa, että metsien tuhoaminen, teiden ja patojen rakentaminen, kaupunkien leviäminen, luonnollisen kasvuston hävittäminen maanviljelyn ja kaivosten tieltä sekä rannikkojen saastuminen edistävät uusien ja vanhojen patogeenien (sairauksia aiheuttavien bakteerien, virusten ja mikro-organismien) selviytymistä. UNEP:n mukaan koskemattomat kasvupaikat ja seudut pitävät yleensä infektioita aiheuttavat patogeenit kurissa, kun taas vahingoittuneet, muuttuneet tai heikentyneet alueet muuttavat luonnollista tasapainoa ja levittävät uusia ja olemassa olevia ihmisiin tarttuvia sairauksia. Ilmastonmuutoksella saattaa olla yhteys infektiotautien leviämiseen. Ilman lämpötilan nousu voi olla edullinen taudinkantajille, kuten moskiitoille, rasittaa ympäristöä tai muuttaa kasvustoa niin radikaalisti, että ihmisiset joutuvat ”ympäristöpakolaisiksi”.

Maailman terveysjärjestö on todennut viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana kolmekymmentä uutta tautia, jotka uhkaavat satojen miljoonien ihmisten terveyttä.

Tausta

  • Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tutkimusryhmä on todennut, että vain yhden prosentin lisäys metsänhakkuissa lisää malariaa kantavien moskiittojen määrää kahdeksalla prosentilla Perussa. Tutkimuksen mukaan hyönteiskanta kasvaa hallitsemattomasti, kun metsästä on tuhottu 30 - 40%. Moskiitot voivat tartuttaa ihmiseen yli sata erilaista virusta, kuten keltakuumeen, kohtalokkaan aivotulehtuksen ja verenvuotokuumeen.
  • Nopea ja kontrolloimaton urbanisaatio on suuri syy keltakuumeen räjähdysmäiseen lisääntymiseen: 1950-luvulla todettiin alle tuhat keltakuumetapausta vuodessa, kun taas nykyään 2,5 miljoonaa ihmistä on vaarassa sairastua.
  • Hyvin patogeeninen Nipah-virus, jota kantoi vielä vähän aikaa sitten vain eräs aasialainen lepakkolaji Indonesiassa ja Malesiassa, liittyy todennäköisesti metsien tuhoutumiseen. UNEP:n raportin mukaan metsäpalot Sumatralla ja metsien tuhoutuminen Malesiassa ajoi lepakot lähempään kontaktiin kotieläinsikojen kanssa. Virus tarttui sikoihin ja sitä kautta sikafarmareihin 1990-luvulla.
  • Sri Lankan jalokivikaivoksia koskeneen tutkimuksen mukaan kaivosten matalat kuopat ovat ideaali lisääntymisalue moskiitoille.
  • Punkkien kantama Lymen tauti on yleistynyt New Yorkissa ja Conneticutissa, kun ihmiset ovat muuttaneet metsäalueille, joissa elää punkkeja kantavia peuroja.

LISÄTIETOA:

United Nations Environment Programme (UNEP): Eric Falt, Spokesman/Director, Division of Communications and Public Information, Tel: +254 20 623292, E-mail: eric.falt@unep.org; Nick Nuttall, Head of Media, Tel: +254 20 623084, E-mail: nick.nuttall@unep.org;
Marion Cheatle, Officer in Charge, Division of Early Warning and Assessment, Tel: +254 20 623520, E-mail: marion.cheatle@unep.org

LINKKEJÄ:

United Nations Environment Programme (UNEP): http://www.unep.org/dpdl/Themes/health_environment.asp
WHO-UNEP Health Environment Linkages Initiative (HELI): http://www.who.int/phe/health_topics/heli/en/
World Health Organization (WHO): http://www.who.int/topics/en/
Centres for Disease Control and Prevention: http://www.cdc.gov/node.do/id/0900f3ec8000e035