ETUSIVU
RUNIC 
YK - ETUSIVU
Somalia: Sodan runteleman maan hauraat askeleet rauhaan
Vaikea epäkohta naisten terveydenhuollossa
Pohjois-Uganda: Jatkuvaa tarkkailua vaativa humanitaarinen kriisi
Sierra Leone rakentaa tulevaisuuttaan kovan työn kautta saavutetun rauhan varaan
Muutoksen voima: Ihmisoikeusinstituutioiden nousu
Kamerun: Maanviljelijät pimennossa
Hurrikaanin tuhoama saari: Grenada yrittää nousta jaloilleen hävityksen jälkeen
Suljettujen ovien takana: Naisiin kohdistuva väkivalta
Varteenotettava vaihtoehto: Laittomien huumeiden kitkeminen kehitysprojektien avulla
Ympäristö ja terveys: Uusia näkökulmia infektiotautien leviämiseen

Varteenotettava vaihtoehto: Laittomien huumeiden kitkeminen kehitysprojektien avulla


Neljä miljoonaa maanviljelijää joutuu köyhyyden ja huumekauppiaiden pakottamina viljelemään kookapensaita ja oopiumunikkoja. Koska he mieluummin viljelisivät muita kasveja, YK tarjoaa heille vaihtoehtoja.

Tilanne

Taistelu laittomia huumeita vastaan saa paljon huomiota tiedotusvälineiltä varsinkin silloin, kun viranomaiset pysäyttävät suuren huumelastin tai pidättävät merkittävän huumekauppiaan. Pyrkimykset estää laittomien huumeiden, kuten kookapensaan ja oopiumunikkojen, viljely jo alkuvaiheessa on yhtä tärkeää, mutta vähemmän näkyvää. Huumekasvien viljely on ainoa tulonlähde arviolta neljälle miljoonalle köyhälle maanviljelijälle maailmassa. Nk. vaihtoehtoinen kehitysprosessi tarjoaa laillisia vaihtoehtoja yhteisöille, jotka ovat taloudellisesti riippuvaisia laittomasta viljelystä. YK:n huumeiden- ja rikollisuudentorjuntatoimiston UNODC:n johtajan Antonio Maria Costan mukaan vaihtoehtoinen kehitys on ”ainoa keino taistella laittomia toimia vastaan sisältä päin ja edesauttaa maanviljelijöiden hyvinvointia, ei lisätä heidän pelkojaan”.

Hallitusten tahdon ja vaihtoehtoisten elinkeinojen ansiosta Turkki ja Thaimaa ovat ensimmäiset maat maailmassa, jotka ovat onnistuneet lopettamaan laittoman oopiumin viljelyn pysyvästi. Thaimaan hallitus osallistui YK:n projekteihin, jotka tarjosivat köyhille etnisille vähemmistöille vaihtoehtoja huumeiden viljelylle maan ylängöillä. YK:n järjestö aloitti yhteistyön Kolumbian hallituksen ja supermarkettijätti Carrefourin kanssa vakuuttaakseen maanviljelijät siitä, että he voivat ansaita elantonsa laillisin keinoin laittomien viljelmien sijaan. Carrefourin supermarketeissa on ilmaista hyllytilaa projektiin osallistuvien viljelijöiden tuotteille, ja Carrefour jopa ostaa tuotteita tappiolla, kun kauppa käy huonosti.

UNODC auttaa Laosin hallitusta pitämään lupauksensa oopiumin viljelyn lopettamisesta tämän vuoden loppuun mennessä. Silloin kansainvälisiltä huumemarkkinoilta poistuu noin viisi tonnia heroiinia. Laos on edelleen maailman kolmanneksi suurin laittoman oopiumin tuottaja, mutta se on ottanut jo merkittäviä askeleita eteenpäin.

Tausta

  • Maailmassa on arviolta neljä miljoonaa laittomien kasvien viljelijää. Heistä suurin osa elää köyhyysrajan alapuolella, ja he saavat 50% tuloistaan huumekasvien viljelystä.
  • Jos maanviljelijöille ja heidän perheilleen tarjotaan vaihtoehtoisia tapoja hankkia tuloja, kokemus on osoittanut, että he hylkäävät nopeasti huumekasvien viljelyn ja valitsevat laillisen elinkeinon.
  • Vuodesta 1974 asti Turkissa ei ole viljelty laittomasti oopiumia. Laillista unikkoa viljellään edelleen lääketeollisuuden tarpeisiin.
  • Thaimaassa ei ole viljelty oopiumia vuoden 1993 jälkeen. Alle kymmenessä vuodessa Laos ja Myanmar ovat vähentäneet oopiumtuotantoaan 78%:lla.
  • Kolumbia on maailman johtava kokaiinin tuottajamaa: vuonna 2003 se tuotti 67% maailman kokaiinista. Kolumbia on kuitenkin vähentänyt kokaiinin viljelyä lähes 50%: vuonna 1999 maassa oli 160 100 hehtaaria viljelmiä ja vuonna 2003 enää 86 000.
  • UNODC:n Kolumbian vaihtoehtoisen kehitysohjelman vaikutuksella myydyt hyödykkeet tuottivat kaksi miljoonaa dollaria vuonna 2004. Carrefourin osuus myynnistä oli yli 50%.
  • Afganistanissa vaihtoehtoiseen kehitysprojektiin kuului itsensä työllistämisen ja pienyrittäjyyden edistäminen, maatalousluottojärjestelmän esitteleminen sekä terveyttä ja kotieläintuotteita koskevien koulutusohjelmien tarjoaminen naisille. Projektin toteutumista vaikeuttaa jatkuva epävakaus ja turvattomuus monilla alueilla.

LISÄTIETOA:

United Nations Office on Drugs and Crime:
Colombia: César Guedes, Drug Control and Crime Prevention Officer (Vienna), Tel: +43 1 26060 5209, E-mail: cesar.guides@unodc.org; Sandro Calvani, Representative (Bógota), Tel: +57 1 619 8259, E-mail: sandro.calvani@unodc.org
Afghanistan: Miwa Kato, Programme Management Officer (Vienna), Tel: +43 1 26060 4498, E-mail: miwa.kato@unodc.org; Doris Buddenberg, Representative (Kabul), Tel: +93 70 27 9698, E-mail: doris.buddenberg@unodc.org
Lao PDR: Mohamed Al-Mulla, Programme Management Officer, (Vienna), Tel: +43 1 26060 5404, E-mail: mohamed.al-mulla@unodc.org; Mr. Klaus Nyholm, Representative, (Vientiane), Tel: +856 21 42 3204, E-mail: klaus.nyholm@unodc.org

LINKKEJÄ:

UN Office on Drugs and Crime: http://www.unodc.org/unodc/index.html
Alternative Development: http://www.unodc.org/unodc/en/alternative_development.html