ETUSIVU
RUNIC 
YK - ETUSIVU
Somalia: Sodan runteleman maan hauraat askeleet rauhaan
Vaikea epäkohta naisten terveydenhuollossa
Pohjois-Uganda: Jatkuvaa tarkkailua vaativa humanitaarinen kriisi
Sierra Leone rakentaa tulevaisuuttaan kovan työn kautta saavutetun rauhan varaan
Muutoksen voima: Ihmisoikeusinstituutioiden nousu
Kamerun: Maanviljelijät pimennossa
Hurrikaanin tuhoama saari: Grenada yrittää nousta jaloilleen hävityksen jälkeen
Suljettujen ovien takana: Naisiin kohdistuva väkivalta
Varteenotettava vaihtoehto: Laittomien huumeiden kitkeminen kehitysprojektien avulla
Ympäristö ja terveys: Uusia näkökulmia infektiotautien leviämiseen

Kamerun: Maanviljelijät pimennossa


Köyhillä maanviljelijöillä on heikot mahdollisuudet saada reilu hinta tuotteistaan, jos he eivät tiedä, kuinka paljon niistä maksetaan kylän ulkopuolisilla markkinoilla. INFOSCHEMEN kaltaiset projektit ja internet luovat tasapuolisemmat olosuhtee. Niiden kautta maanviljelijät ja kauppiaat voivat seurata tuhansien kamerunilaisten kaakaon- ja kahvinviljelijöiden tuoreimpia uutisia.

Tilanne

Tieto on valtaa. Jos köyhillä maanviljelijöillä ei ole tietoa markkinoista ja hinnoista, maanviljelijät ympäri maailmaa pysyvät todennäköisesti rutiköyhinä. Esimerkiksi afrikkalaiset kaakaon- ja kahvinviljelijät saavat sadostaan vain yhden kahdestoistaosan kansainvälisestä markkinahinnasta. Varsinkin afrikkalaiset, aasialaiset ja latinalaisamerikkalaiset maanviljelijät jäävät välikäsien, kauppiaiden ja yhtiöiden armoille, koska he eivät tiedä, paljonko tuotteista maksetaan paikallisilla tai kansainvälisillä markkinoilla.

Jo pitkään maanviljelijöiden hinta- ja markkinatietouden lisääminen on ollut keskeinen tavoite, jonka tavoitteena on köyhyyskierteen katkaiseminen. Uusi informaatioteknologia on helpottanut suuresti tiedon tuomista jopa syrjäisimpiin maatalousyhteisöihin. Esimerkkinä informaatioteknologian potentiaalista on INFOSHARE-projekti, jonka avulla kulutushyödykkeiden tuottajat saavat tietoa neuvotellakseen tuotteilleen oikeudenmukaisemmat hinnat ja saadakseen tuotteensa paremmin tuottaville markkinoille. Kamerun, jossa asuu noin 900 000 kaakaon ja kahvin pienviljelijää, kokeilee järjestelmää, joka todennäköisesti laajenee muihin maihin ja viljelysektoreille jo vuonna 2006. Maanviljelijät, joilla ei ole internetiä käytössään saavat tiedon kahdesti päivässä radiolähetysten kautta, joiden perusteella he voivat asettaa reilut ja realistiset hinnat tuotteilleen. Arvioiden mukaan markkinoiden läpinäkyvyyden myötä kamerunilaiset pienviljelijät voivat lisätä tulojaan 10 - 15%.

YK:n kauppa- ja kehityskonferenssi UNCTAD on perustanut ja suunnitellut INFOSHARE-tietokannan sekä kouluttanut hallituksen viranomaisia käyttämään sitä. INFOSHARE on osa INFOCOMM-internetportaalia, jossa on maksutonta tietoa noin 20 hyödykesektorin hinnoittelusta, tuotteista ja markkinoista. INFOCOMM-portaalia käyttää nykyään 12 - 15 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa päivittäin. Heistä 60% asuu kehitysmaissa.

Tausta

  • Kun maailman keskimääräinen kulutushyödykkeen hinta nousee, valtaosan voitoista keräävät suuret kauppayhtiöt, eivät pienviljelijät. Esimerkiksi vuonna 2003 kaakaon ja kahvin hinnat nousivat 27%. Silti kahvinviljelijöiden osuus kaupassa myydystä kahvipaketista putosi 1990-luvun alussa 37%:sta 6 - 8%:iin 2000-luvulla. Kaakaon tuottajat saavat noin 7% lopullisesta myyntihinnasta.
  • Köyhät maanviljelijät eivät hyödy hintojen heilahteluista maailman markkinoilla myöskään siksi, että heidän on myytävä tuotteet heti sadonkorjuun jälkeen, sillä heillä ei ole varaa varastoida tuotteita. Voitot menevät välikäsien ja kauppiaiden taskuun.
  • Pienviljelijät, joilla ei ole riittävästi tietoa tuotannosta, eivät voi välttää ylituotantoa. Maanviljelijät voisivat kylvää pienemmän määrän tai laajentaa eri kasvien määrää, jos heillä olisi tarpeeksi tietoa etukäteen.
  • Osa maataloushyödykemarkkinoista on sekasorron tilassa, koska geneettisesti muunnellun ruoan tuottaminen on rasite köyhille tuottajille. Esimerkiksi vuonna 1997 maailman puuvillapelloista vain 2%:ssa viljeltiin uusia puuvillalajikkeita, kun taas nykyään vastaava luku on 25%. Köyhät tuottajat ja sadonkorjaajat eivät saa penniäkään näistä sadoista, koska kartellit istuttavat ne ja hoitavat niitä.
  • INFOSHARE ja useat projektit eri puolilla maailmaa auttavat köyhiä parantamaan elämänlaatuaan. Intian maaseudulla käytetään Infothelaa, riksaa muistuttavaa välinettä, jossa on polkugeneraattori. Generaattori tuottaa tietokoneeseen virtaa ja syrjäisten kylien asukkaat voivat käyttää ilmaista langatonta internetyhteyttä. Projekti on Intian teknologiainstituutin organisoima.

LISÄTIETOA:

UN Conference on Trade and Development (UNCTAD): Olivier Matringe, Economist, Tel: +41 22 917 5774, E-mail: olivier.matringe@unctad.org; Mehmet Arda, Head, Commodities Branch, Tel: +41 22 917 5790; E-mail: mehmet.arda@unctad.org; Erica Meltzer, Chief, External Relations and Communications, Tel. +41 22 917 5365, E-mail: erica.meltzer@unctad.org

LINKKEJÄ:

Infocomm web site: http://unctad.org/infocomm/