Klikkaa karttaa nähdäksesi sen suurempana
.


Väkivaltaisuudet Darfurin maakunnassa Sudanissa ovat vaatineet kymmenien tuhansien ihmisien hengen. Lähes kaksi miljoonaa sudanilaista on joutunut pakenemaan kodeistaan aseellisen konfliktin puhjettua helmikuussa 2003.

Darfurin tilanne on yhä karmea, vaikka jotain edistystä onkin tapahtunut verrattuna tilanteeseen vuosi sitten. Sekä hallituksen joukot että kapinalliset rikkovat edelleen tulitaukoa. Julmat rikokset ovat yhä vailla rangaistusta ja molemmat osapuolet uhkailevat avustustyöntekijöitä enenevässä määrin.

YK:n asettama komissio totesi raportissaan, että Sudanin hallitus on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusrikoksiin ja kansainvälisten lakien loukkaamiseen.


Tuoreimmat uutiset

Tilanneraportti 17.4.2005

  • Sudanin hallitus on ilmaissut pahoittelunsa Tsadin El-Geneinan pääkonsulin autoon eilen kohdistuneesta aseellisesta hyökkäyksestä, jossa pääkonsuli loukkaantui vakavasti. Tästä huolimatta Tsadin presidentti Idriss Deby ilmoitti eilen Tsadin jatkavan välittäjänä toimimista Darfurin rauhanprosessissa. Tsadin hallitus edellyttää kuitenkin Sudanin hallitukselta toimia aseistettuja joukkoja vastaan maiden välisten ystävällisten suhteiden säilyttämiseksi.
  • YK:n Ihmisoikeusvaltuutetun toimisto (OHCHR) ja Afrikan unioni kartoittivat Länsi-Darfurin Sisin alueen tilannetta. Yhteisö korosti aseistettujen miliisien ahdistelujen lisääntyneen viime viikkoina. Työryhmä tapasi neljä raiskauksen uhria, jotka kertoivat tapahtuneesta. Vaikka raiskauksista ilmoitettiin poliisille, kielsi poliisi kysyttäessä saaneensa kyseisiä raportteja.
  • Tavatessaan sisäministeriön johtajan El Fasherin kuningas Ramtallah Mohamed ja viisi muuta heimojohtajaa Pohjois-Darfurista korostivat, että YK:n täytyy jatkaa humanitaarista työtään ja auttaa lopettamaan väkivaltaisuudet Darfurissa. Kuningas ja heimojohtajat kannattavat täysin turvallisuusneuvoston Darfuria koskevaa päätöslauselmaa ja vetosivat YK:hon, jotta se jouduttaisi rikoksiin syyllistyneiden oikeudenkäyntejä varoitukseksi niille, jotka edelleenkin syyllistyvät rikoksiin.

Tämä tilanneraportti on valikoima YK:n koko Sudania koskevasta tilanneraportista.