Aiemmat uutiset


Tilanneraportti 12.4.2005

 • Tsadin hallitus syyttää Sudanin hallitusta tsadilaisten kapinallisjoukkojen värväämisestä, kouluttamisesta ja aseistamisesta Darfurissa ja on siksi keskeyttänyt välittäjänä toimimisen Darfurin rauhanprosessissa. Tsadin presidentti Idriss Deby väittää Sudanin hallituksen yrittävän horjuttaa Tsadin hallitusta. Sudanin hallitus on ilmoittanut tutkivansa väitteet ja lähettävänsä valtuuskunnan Tsadiin keskustelemaan Tsadin presidentti Idriss Debyn kanssa.
 • Energiatehokkaiden liesien projekti on otettu myönteisesti vastaan maansisäisten pakolaisten parissa Pohjois-Darfurissa. Tähän mennessä 2000 naista on saanut koulutuksen uuden lieden käytössä. Tämä on johtanut polttopuun kulutuksen vähenemiseen 50 prosentilla, mikä puolestaan on merkittävästi vähentänyt ilmoituksia sukupuoleen perustuvasta väkivallasta alueella.
 • YK:n pääsihteerin Sudanin erityisedustaja Jan Pronk tapasi Oslossa järjestetyn Sudan-konferenssin yhteydessä EU:n edustajia saadakseen EU-maita auttamaan Afrikan unionin joukkoja Darfurissa. Tänä iltana Jan Pronk suuntaa Pariisiin keskustelemaan muun muassa Ranskan ulkoministerin kanssa. Tämä vierailu on osa Pronkin Euroopan pääkaupunkeihin kohdistuvaa vierailusarjaa tuen saamiseksi Afrikan unionin tehtävälle Sudanissa sekä saadakseen Euroopan maita antamaan sotilastarkkailijoita UNMIS:iin eli YK:n rauhanturvaamistehtävään Sudaniin.
 • Sudanin hallitus on ilmoittanut yhteistyössä Afrikan unionin kanssa käynnistävänsä tutkimuksen Etelä-Darfurin Khor Abecheen 7.4. kohdistuneesta hyökkäyksestä.

Tilanneraportti 4.4.2005

 • Noin 800 Pohjois-Darfurin Abu Shoukin leirin pakolaista järjesti mielenosoituksen protestoidakseen jatkuvaa turvattomuutta ja leirin lähistöllä tapahtuvien raiskausten suurta määrää vastaan. Heidän mukaansa vastuussa olevat järjestöt eivät toteuta toimeksiantoaan kunnolla.
 • Opiskelijat osoittivat tänä aamuna mieltään El Fasherissa kannustaakseen Sudanin hallitusta vastustamaan YK:ta ja erityisesti turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa, jonka mukaan Darfurin alueella sotarikoksista epäiltyjä voidaan lähettää kansainväliseen rikostuomioistuimeen tuomittaviksi. Myös Nyalassa
 • Etelä-Darfurissa järjestettiin vastaavanlainen rauhanomainen mielenosoitus.Etelä-Darfurissa Nyalan kaupungin poliisi pyytää edelleenkin palkkioita, kuten bensaa ja ruokaa alueella partioimisesta ja maansisäisten pakolaisten suojelusta, vaikka se sopimusten mukaan kuuluu Sudanin hallituksen velvollisuuksiin.
 • UNHCR:n eli YK:n Pakolaisasiain päävaltuutetun toimiston tutkimus Tinessä Länsi-Darfurissa osoitti, että vain noin 300 ihmistä on palannut Tsadista Sudanin hallituksen mainitseman 6000 pakolaisen sijaan.
 • Länsi-Darfurin kaikki El Geneinan pohjoispuoliset tiet on jälleen otettu käyttöön. Samoin kapinallisryhmä NMRD on vakuuttanut, että kaikki heidän valvonnassaan olevat alueet ovat turvallisia YK:lle ja humanitaarista toimintaa harjoittaville järjestöille.

Tilanneraportti 22.3.2005

 • Arviolta 200 uutta perhettä saapui Pohjois-Darfurin Abu Shoukin leirille kolmen edellispäivän aikana. Saapuneet ovat Korman alueelta ja kertoivat turvattomuuden, miliisin ryöstelyn ja ruokapulan muuttonsa syiksi. He myös kertoivat järjestöille, että lisää ihmisiä on saapumassa leirille lähipäivinä.
 • Maailman elintarvikeohjelma (WFP) totesi, että turvattomuus ja logistiset vaikeudet tullevat viivästyttämään maaliskuun ruoanjakelua Pohjois-Darfurin alueella. Kuun alusta lähtien kaupallisiin kuljetuksiin kohdistuneet hyökkäykset ovat lisääntyneet suuresti.
 • Nertitin maansisäiset pakolaiset Länsi-Darfurissa kärsivät edelleenkin turvattomuudesta. Tuoreimmat raportit kertovat, että kolme naista siepattiin Nertitissä 12.3. ja yhtä naista ammuttiin käteen 16.3. samalla alueella.

Tilanneraportti 13.3.2005

 • Kuluneen viikon aikana rosvoilu on lisääntynyt Länsi-Darfurin Habillla-Kernik-El Geneina-tiellä. Viimeisimmässä raportoidussa hyökkäyksessä YK:n ja ei-valtiollisten organisaatioiden saattueelta varastettiin muun muassa satelliittipuhelin, käteistä ja kaksi kannettavaa tietokonetta. Poliisi tutkii tapausta ja on saanut tekijöistä kolme kiinni.
 • Länsi-Darfurissa Nertitistä koilliseen olevalla Jebel Marran alueella raportoitiin taisteluja. AU:n tarkkailijat tutkivat tapauksia ja seuraavat alueen tilannetta.
 • Länsi-Darfurin Nyala-Zaleingi-tie otettiin jälleen käyttöön mutta varotoimenpiteenä YK:n järjestöjen täytyy matkustaa kolmen auton saattuessa tavallisen kahden auton vaatimuksen sijasta.
 • 11.3. pääsihteeri luovutti turvallisuusneuvostolle raportin Darfurin tilanteesta. Raportti varoittaa, että vaikka selkkausten kokonaismäärä helmikuussa on vähentynyt aiempiin kuukausiin verrattuna, turvallisuustilanne alueella on yhä hauras ja siviilit joutuvat edelleenkin väkivallan kohteiksi.
 • Bisharia Pohjois-Darfurissa hylättiin mahdollisena uutena sijoituspaikkana ylimääräisille tällä hetkellä Abu Shoukin leirillä majaileville maansisäisille pakolaisille tontin huonon vedenlaadun vuoksi. Järjestöt harkitsevat nyt uudelleen aiemmin uudeksi sijoituspaikaksi kaavaillun Sawalingan käyttöönottoa. Sawalinga hylättiin alunperin lähinnä vedenpuutteen vuoksi. Järjestöt yrittävätkin nyt ratkaista asian asentamalla putkia ja pumppuja kuljettamaan vettä joentörmältä, josta saadaan vesi myös Abu Shoukiin. Vaikkakin tämä on kallis vaihtoehto, järjestöt ovat yhtä mieltä siitä, että noin 25 000 ylimääräisen Abu Shoukin leirillä majailevan maansisäisen pakolaisen uudelleensijoittaminen on erittäin kiireellistä, sillä leirin humanitaariset resurssit ovat ylikuormitetut, sillä siellä on tällä hetkellä 89 000 maansisäistä pakolaista.


Tilanneraportti 10.3.2005

 • Myöhään tänä iltana koko YK:n El Geneinan alueella Länsi-Darfurissa toimiva henkilökunta siirrettiin kaupunkiin sen jälkeen kun miliisiryhmät olivat uhkailleet poliisia ja sotilasryhmiä väkivallalla. Ei-valtiolliset organisaatiot ovat myös aloittaneet vetäytymisen syrjäseuduilta kohti kaupunkia. YK:n henkilökunta pysyy kaupungissa toistaiseksi.
 • YK:n pääsihteerin Sudanin erityisedustaja Jan Pronk vieraili tänään Khartumin laitamilla sijaitsevalla maansisäisten pakolaisten leirillä. Hän kävi MEDAIR:in ylläpitämässä terveyskeskuksessa ja tutustui War Child:in toteuttamaan psykososiaaliseen hoito-ohjelmaan lapsille. Vierailujensa aikana hän keskusteli leirin asukkaiden kanssa heidän leirillä kohtaamistaan haasteista sekä heidän mahdollisista tarpeistaan jos he päättäisivät palata synnyinseuduilleen.

Tilanneraportti 7.3.2005

YK:n pääsihteeri Kofi Annan kutsui turvallisuusneuvoston koolle, koska Darfurin kauhistuttavaan tilanteeseen ei ole puututtu riittävän nopeasti. Humanitaarisella puolella on tehty paljon ja Afrikan unioni on parantanut turvallisuustilannetta mutta nämä toimenpiteet eivät riitä. YK:n saamat raportit kertovat, että tappaminen, raiskaaminen ja omaisuuden polttaminen jatkuu edelleen.

YK:n pääsihteeri kertoi YK:n lähettävän Afrikan unionin johtaman arviointiryhmän Darfuriin. Ryhmän tehtävänä on arvioida millaista apua tarvitaan taistelujen jaloissa olevien ihmisten turvallisuuden parantamiseksi. Myös Euroopan unioni ja USA ovat mukana tässä ryhmässä.

”Olisi hyvin kiusallista jos YK:lla olisi 10 000 rauhanturvaajaa nyttemmin turvallisessa Etelä-Sudanissa mutta ei riittävästi joukkoja Darfurissa missä taistelut jatkuvat ja ihmiset tarvisevat suojelua hyvin kiireisesti.” pääsihteeri toteaa ja jatkaa ”Meitä huolestuttaa, ettemme toimi riittävän nopeasti Darfurin suhteen. Meitä huolestuttaa, että julmuudet eivät ole loppuneet. Meitä huolestuttaa, ettemme pääse kaikkien apua tarvitsevien luokse. Meitä huolestuttaa, etteivät konfliktin osapuolet kunnioita tulitaukoa.”


Tilanneraportti 6.3.2005

 • YK:n pääsihteerin Sudanin erityisedustaja Jan Pronk tapasi tänään Afrikan unionin AU:n Sudanin erityislähettilään Kingiben. He keskustelivat muun muassa AU:n lähestyvästä tiedustelutehtävästä Darfuriin.
 • Suojelutyöryhmä Länsi-Darfurissa tapaa säännöllisesti AU:n kanssa keskustellakseen toimenpiteistä naisten suojelemiseksi polttopuidenhakumatkoilla. Vastaavia operaatioita toteutetaan jo Pohjois-Darfurissa sekä Länsi-Darfurin itäisessä osassa, mukaan lukien Zalingeissa, jossa AU:n tarkkailijat ovat asettaneet aikatauluja tarkkaillakseen ja valvoakseen maansisäisten pakolaisten kokoontumisia ja joissakin tapauksissa saattamaan naisia leirin ukopuolelle suuntautuvilla polttopuidenhakumatkoilla.
 • Pohjois-Darfurissa on aloitettu ruoanjakelu noin 89 000 Abu Shoukin leirille rekisteröidylle maansisäiselle pakolaiselle.
 • Useat järjestöt ovat raportoineet, että Pohjois-Darfurissa Tawillan ja Dalin leireillä kärsitään vedenpuutteesta.
 • Seleian pohjoispuolella tapahtuneiden selkkausten takia YK:n järjestöiltä on evätty pääsy alueelle. Alueella toimineita tavarantoimittajia on neuvottu vetäytymään alueelta toistaiseksi. Jotkin järjestöt ovat jo aloittaneet vetäytymisen.


Tilanneraportti 3.3.2005

 • UNICEF kertoo rakentavansa kaksi uutta ala-astetta Etelä-Darfuriin parantaakseen Kalman leirin lasten koulutusmahdollisuuksia. Järjestöt raportoivat myös, että Kalman leirillä on pulaa vedestä.
 • Järjestöt raportoivat, että heillä on ollut hankaluuksia Rehed al Berdiin pääsemisessä paikallisviranomaisten asettamien rajoitusten takia. Järjestöt tahtovat arvioida alueen humanitaarisen tilanteen koska sinne ei ole päästy.
 • Uuden Bisharian parakin valmistelut Pohjois-Darfurissa ovat viivästyneet. Valmistuttuaan se tarjoaa uuden sijoitustilan 25 000 maansisäiselle pakolaiselle, jotka tällä hetkellä oleskelevat täpötäydellä Abu Shoukin leirillä.
 • 2.3. YK:n pääsihteerin Sudanin erityisedustaja Jan Pronk tapasi USA:n Sudanin erityisneuvonantajan Charles Snyderin sekä vastanimitetyn Sudanin asiainhoitajan David Kaeuperin. Keskusteluissa käsiteltiin rauhansopimuksen toimeenpanoa sekä Darfurin tilannetta.


 

Tilanneraportti 1.3.2005

 • Afrikan unionin AU:n komissaari Alpha Konare tapasi tänään New Yorkissa YK:n pääsihteeri Kofi Annanin. He keskustelivat järjestöjensä välisen yhteistyön ja koordinaation tiivistämisestä usealla saralla, mukaan lukien Darfurissa.
 • Etelä-Darfurin paikallisviranomaiset painottavat edelleen maan sisäisten pakolaisten siirtämistä Kassin kaupungin kouluista, vaikka pakolaiset itse ovat toistuvasti todenneet, ettei siirtyminen tunnu heistä turvalliselta vallitsevissa olosuhteissa.
 • Järjestöt Länsi-Darfurissa raportoivat, että naisten kokema ahdistelu polttopuidenhakumatkoilla näyttää vähentyneen merkittävästi siitä lähtien kun AU:n tarkkailijat rupesivat partioimaan Zalingein leirin alueella ja saattamaan naisia tässä tavallisesti hyvin vaarallisessa tehtävässä.

 

Tilanneraportti 24.2.2005

 • Kolmen vanhemman naisen seurassa olleet kaksi nuorta tyttöä raiskattiin, kun he olivat hakemassa polttopuita Otashan lerille Nyalan kaupungissa. Uhreilta evättiin aluksi hoito, sillä terveysasemalla ei tiedetty tuoreesta lainmuutoksesta. Aiemmin laki nimittäin velvoitti seksuaalisen väkivallan uhrit ilmoittamaan asiasta poliisille ennen lääketieteellisen avun saamista. Nykyinen laki mahdollistaa lääketieteellisen avun saamisen ilman poliisiraporttia. Järjestöt aikovat järjestää tiedotuskampanjan levittääkseen tietoa lainmuutoksesta.
 • Etelä-Darfurissa SPR suunnittelee tarjoavansa yleistä terveydenhuoltotukea Etelä-Darfurissa toimivalle Nyalan erikoissairaalalle.
 • YK:n pääsihteerin Sudanin erityisedustaja Jan Pronk tapasi ulkoministeri Fischerin keskustellakseen miten Saksa ja EU voisivat lisätä tukeaan YK:n toiminnalle Sudanissa.
 • Islamic Relief Wordlwide on aloittanut kaivojen poraamisen Länsi-Darfurissa. Järjestö suunnittelee poraavansa noin 50 kaivonreikää Geneinan kaupungissa ja lähiympäristössä.

Tilanneraportti 9.2.2005

 • Etelä-Darfurissa toimivan kansainvälisen järjestön mukaan rosvous on lisääntynyt alueella viime viikkoina. Paikallisviranomaiset ovat luvanneet vierailla alueella.

 • YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO arvioi, että 40% viljelysmaasta Etelä-Darfurissa jäi viljelemättä kylvökautena. Lisäksi tämän vuoden vähäiset sateet entisestään rajoittavat tämän vuoden sadonkorjuuta.